Presă

Licitatie de arta in folosul sinistratilor
21 septembrie 2006

De altfel, Ministerul Culturii si Cultelor a anuntat, anul trecut, proiectul „Arta si speranta” privind organizarea unei licitatii cu obiecte de arta in folosul sinistratilor.
La sediul Directiei s-au adunat peste 40 de obiecte de arta care au fost evaluate de o comisie, obiecte donate de membrii titulari sau stagiari ai Uniunii Artistilor Plastici Timisoara, de colectionari, dar si de artisti amatori. Licitatia va avea loc in noul sediu al Directiei – „Casa artei”, inaugurat pe strada Rodnei.
Cele peste 40 de piese au fost evaluate, potrivit declaratiei consilierului Andrei Medinski, „pornid de la pretul de atelier. Preturile incep de la 300 de lei noi si pot ajunge, in cazul obiectelor stranse pentru licitatie, pana peste 3.000 de lei noi”.
Catalogul de licitatie cuprinde nume ca Stefan Calarasanu, Romul Nutiu, Lia Popescu, Ana Adam, Lidia Ciolac, Sorin Nicodim, Suzana Fantanariu, Constatin Flondor si altii.
Din comisia de evaluare au facut parte Janos Szekernyes, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Romania – Filiala Timisoara, Petru Galis, Petru Jecza, Andrei Medinski si Leon Vreme. „Licitatia va fi organizata in noul sediu, unde una dinte incaperi va fi galerie de arta si prima actiune este aceasta a licitatiei. Mobilierul pe care il avem acum in sediul din CJT este de pe vremea lui Stalin”. Licitatie pentru o casa declaratamonument istoric din Foeni Desi a fost organizat de minister, prin toate directiile pe care le detine, acest gen de licitatii reprezinta o premiera. Mai mult, in foarte multe directii, din cauza lipsei de organizare, obiectele trimise au fost luate inapoi de donatori.
„Pentru a evita ca banii care se vor strange sa se risipeasca, noi am facut ministerului o propunere ca beneficiara a sumelor obtinute din valorificarea donatiilor sa ajunga la familia Iotcovici Roman, care detine casa cu nr. 427 din Foeni, aflata pe lista monumentelor istorice, construita la 1913, grav avariata de inundatii si care are nevoie de lucrari de consolidare si restaurare”.
Potrivit declaratiilor lui Medinski, proprietarii casei sunt oameni in varsta si care, din cauza inundatiilor, locuiesc acum in grajdul casei. Primarul din Foeni, Miomir Cismas, a precizat la intalnirea de la Prefectura Timis, „vom primi banii de la Prefectura si de la Consiliul Judetean Timis. Este dificil pentru proprietarii casei respective, sunt in varsta, iar lucrarile de consolidare nu au demarat“.


Sursa: Evenimentul Zilei